Kehidupan disusun oleh pengalaman daripada khayalan dan illusi, walaubagaimanapun ia dapat dirungkai oleh hukum Alphabet yang juga mampu merungkai misteri halusinasi!.
CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Saturday, October 2, 2010

Split personality / kecelaruan personaliti.

Okay, rasa tak tenteram je bila sehari tak megemaskini entri terbaru blog, yelah macam ada satu tugasan je yang macam tak diselesaikan, macam mandi tak basah,tidur tak lena makan pun tak kenyang. Begitulah dilema yang Ezao hadapi ini. Oleh itu, Ezao kali ni nak tulis entri mengenai split personality ataupun dalam bahasa melayunya kecelaruan personality dan peribadi.

Tanpa berleter panjang, kita terus kepada definisi mengenai kecelaruan personaliti ni, kecelaruan personaliti ni lebih kurang seperti psycho ataupun tak betullah. jika seseorang itu normal mereka akan melakukan perkara-perkara rasional tapi jika sebaliknya, kecelaruan personaliti ni akan menyebabkan diri sesorang tu untuk melakukan sesuatu yang diluar jangkaan, seperti orang tak siuman tu. Split personality terbahagi kepada empat jenis, nak tahu apa? ...
  • Dissociative amnesia
  • Dissociative fugue
  • Depersonalization disorder
  • Dissociative identity disorder (DID)
Karekteristik sindrom ni kan kalau anda semua mahu tahu, ia dapat dilihat melalui perubahan tingkahlaku seseorang, perubahan daya memori dan identiti seseorang tu, kalau dulu dia okay, baik,alim,prihatin dan tiba-tiba berubah jadi ganas tu, bermakna adalah sindromm-sindrom diatas.

okay,Ezao nak terang satu persatu mengenai empat jenis split personality kat atas tu.
Yang pertama tu, Dissociative amnesia. Jenis yang ni kalau nak tahu ... orang yang menghidap sindrom ni dia boleh mengigat orang,dirinya dan keluarga dia, tapi keadaan ni boleh berubah kalau dia dalam keadaa tertekan atau lebih saintifik kalau Ezao cakap dia stressfull la.

Yang jenis kedua tu pulak,Dissociative fugue ... parah sikit yang ni. sebab penghidap sindrom ni akan amnesia, hilang ingatan secara total! tak ingat siapa diri dia dan nama dia. Walaubagaimanapun, penyakit ni boleh sembuh tapi kena ambik masa yang lama lah.

Yang ketiga tu pulak,jenis Dispersonalization Disorder . sindrom ni pulak berbeza dari dua yang kat atas tu sebab? sindrom yang ni lain , sindrom ni akan mengubah ingatan seseorang, misalnya seseorang tu akan ubah pengalaman dia yang lepas-lepas kepada sesuatu yang lain/baru. Sindrom ni mungkin terjadi atas sebab-sebab dominan seperti stress. Sindrom ni akan sekaligus menjadikan diri seseorang tu terus lenyap dan hilang macam tu je, sebab dia dah tak ingat apa-apa dah.

Yang keempat? huh .... nanti Ezao sambung. :)



Evil Vs Angel.
Kira macam tulah gambarannya.
Macam cerita Dr.Jekyll and Mr.Hyde tu.

FAKTA!
kalau nak tahu di Malaysia hampir 3Juta orang yang mengalami penyakit ni.INGAT!

grrr! Banyak lagi nak tulis pasal benda ni cuma malas je, hehe mungkin kalau ada ruang masa lagi Ezao update lagi pasal penyakit Split Personality ni.

Blogger Templates

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
JavaScript Free Code

Mr.Linky,please Link yourself!