Kehidupan disusun oleh pengalaman daripada khayalan dan illusi, walaubagaimanapun ia dapat dirungkai oleh hukum Alphabet yang juga mampu merungkai misteri halusinasi!.
CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Wednesday, September 22, 2010

Kenali pencipta dunia maya.

Salam blogger! kena jawab tu nanti berdosa? hehe. entri kali ini Ezao nak kongsi dengan semua mengenai para pencipta yang telah mencipta beberapa laman-laman sosial yang kian popular zaman ni ... tanpa melengahkan masa jom kita ke isi entri ini.

First of all, jom kita berkenalan dengan pencipta laman sosial yang paling hangat saat ini iaitu Facebook.com , anda semua tahu tak siapa penciptanya? kalau belum tahu, ni Ezao nak bagitahu la ni ...



Nama dia Mark Zuckerberg,
baru sahaja berusia 25 Tahun, tetapi telah menjadi orang terkaya
no 321 didaam dunia, mana taknya, pegguna Facebook seluruh dunia
pun dah menjangkau Trillion orang pengguna . Termasuklah saya! hehe.
Muka dia nampak skema kan? haha, tapi otak dia intelligent! Don't Judge the book by its cover!

Info :
dia ini mungkin sudah menjadi pemuda paling kaya sepanjang perjalanan web jejaring social Facebook! Alumni mahasiswa Harvard University. Dalam usia yang ke-19 tahun Mark menciptakan Facebook yang kini menjadi situs web jaringan sosial terbesar kedua setelah MySpace. Tak heran jika Komunitas Cyber Kebumen juga sudah membuat group di Facebook. Silahkan daftar menjadi member di Facebook. hehe


Okay itu pengasas Facebook, kita beralih pula kepada pengasas, yang kebanyakan blogger sekarang ni guna iaitu, pengasas Blogspot.com


Nama pencipta Blogspot kita ialan Evan Williams,
Kalau dulu Blogspot ni dikenali sebagai Blogger
tapi sekarang dah naik taraf jadi Blogspot la pulak,
Dia ni jugak peneraju Twitter tau, bagus betul kan??


Okay itu blogspot, kini kita beralih pulak dengan pencipta Wordpress.com ni, dia ni pencipta blog jugak tetapi menggunakan alamat Wordpress.com.

Matt Mullenweg si pencipta WordPress
Nama dia agak pelik, iaitu Matt Mullenweg ,
nama panjang dia Matthew Charles Mullenweg,
Berumur 25 tahun, kalau nak dibandingkan Wordpress
dengan blogspot, ramai yang akan kata Wordpress lagi progresif
sebab susun atur dalam blog Wordpress lagi komplikated berbanding Blogspot.


Info:
Para Blogger kalau ditanya tentang siapa Matt Mullenweg pasti tahu. Karena mereka memanfaatkan hasil karya cipta terbesar di dunia blogging. Matt Mullenweg menciptakan menciptakan platform blogging WordPress ketika dia berusia 19 tahun pada tahun 2005 , dan sejak itu blogosphere mulai berevolusi. Ezao sendiri akui bahwa software blogging WordPress memang mudah dipakai dan selalu diperbaharui dan terus meningkat. Dengan berbagai plugin-plugin untuk cutomization blog dari segi SEO mahupun layout.


Okay itu Wordpress, ni kita beralih kepada pencipta MySpace.com yang satu ketika dahulu saya sangat kerap melayarinya, tetapi sejak dah ada Facebook ni, mySpace saya tu tak tahu apa dah jadi. hahaha!


Tom Anderson nama dia.
INFO:
Jika Anda pengguna MySpace mungkin sudah kenal sangat dengan Tom. Tom Anderson mendirikan MySpace pada tahun 2004 ketika berusia 23 tahun. Dia mungkin tidak sekaya Mark Zuckerberg. Akan tetapi ia tercatat sebagai pendiri jaringan sosial yang dipakai paling luas di Internet. sampai saya pun terjabak sama
Pemuda-pemuda bersejarah dalam perkembangan internet hampir semua didominasi oleh orang asal Amerika. Bila agaknya orang Malaysia yang bijak-bijak ni nak mencipta ek? Semoga orang Malaysia yang bijak-bijak akan ikut serta masuk sejarah perkembangan teknologi era ke-3 ni, Malaysia boleh la.

ke semua diatas antara laman sosial dan laman blog yang popular pada era ni, sekarang ni jom kita beralih kepada sang pencipta enjin carian yang meluas ni, iatu Yahoo.com.


Jerry Yang dan David Filo
Dia dua orang lah ni yang menjadi penciptanya,
semua orang kenal rasanya dengan Yahoo kan?
kat situlah tempat korang semua buat email betul tak?
(kepada yang ada email .... @yahoo.com la)

Info:
Dua pemuda inilah yang menciptakan enjin carian yang menjadi saingan paling dekat Google iaitu Yahoo! Mereka membuat Yahoo! sebagai web direktori yang kemudian pengunjung diluar dugaan mereka. Namanya saja web direktori jadi bukan 100% mesin pencari sehingga secara kelengkapan hasil pencarian akan lebih actual menggunakan Google. Tahun 1995 kedua orang ini menciptakan Yahoo! yang pada saat itu Jerry berusia 26 tahun dan David Filo 28 tahun. Kedua pemuda hebat serta pandai ni sekarang mungkin sering muncul di majalah setelah Microsoft memberikan tawaran senilai US$44.6 million untuk mengambil alih Yahoo Inc. wow!

pssst! semoga info-info ni membantu korang mengenali dengan lebih mendalam pencipta-pencipta rangkaian dunia maya ni ekh? banyak lagi sebenarnya pencipta yang nk dikongsi tetapi sibuk la. hehe


Blogger Templates


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
JavaScript Free Code

Mr.Linky,please Link yourself!